Planety podobne do Ziemi

26 lipca 2017, 05:57

Naukowcy od dawna przewidywali istnienie samotnych planet podobnych do Ziemi, wyrzuconych z macierzystych układów planetarnych i niezwiązanych grawitacyjnie z żadną gwiazdą. Po raz pierwszy ślady takich obiektów znaleźli astronomowie z UW pracujący w projekcie OGLE.



Przyjazne środowisku polimery ze związku ze skórek cytrusów

21 lipca 2017, 12:01

Naukowcy z Katalońskiego Instytutu Badań Chemicznych opracowali metodę uzyskiwania poliwęglanów z dwutlenku węgla i tlenku limonenu, monoterpenu z owoców cytrusowych.


Nawet dziecko oszacuje masę czarnej dziury

21 lipca 2017, 11:18

Astronomowie z australijskiego Swinburne University of Technology i amerykańskiego University of Minnesota Duluth opracowali metodę, dzięki której amatorzy astronomii, a nawet uczniowie szkół podstawowych mogą samodzielnie oszacować masę czarnej dziury w galaktyce spiralnej


Cukrzycowy mikrobiom jamy ustnej sprzyja chorobom przyzębia

21 lipca 2017, 11:11

Cukrzyca powoduje zmiany w mikrobiomie jamy ustnej, które ułatwiają rozwój chorób przyzębia.


Wojna sztucznej inteligencji na platformie Kaggle

20 lipca 2017, 12:17

Najlepszą obroną przeciwko złej sztucznej inteligencji może być dobra sztuczna inteligencja. Systemy SI będą przyszłością bezpieczeństwa, a używać ich będą zarówno cyberprzestępcy jak i osoby odpowiedzialne za ochronę infrastruktury IT.


Tasmańska morska fala gorąca spowodowana przez zmiany klimatyczne

20 lipca 2017, 11:22

Zmiany klimatyczne niemal na pewno były odpowiedzialne za morską falę ciepła, która w latach 2015-2016 pojawiła się u wybrzeży Tasmanii, pozostała tam przez 251 dni i miała rozmiary nawet siedmiokrotnie większe od samej wyspy, czytamy w najnowszym numerze Nature Communications.


Wysoka zawartość tłuszczu niekoniecznie sprawia, że lody są smaczniejsze

20 lipca 2017, 11:05

Choć koneserzy twierdzą, że lody z większą zawartością tłuszczu są smaczniejsze, badania specjalistów z Uniwersytetu Stanowego Pensylwanii wykazały, że ludzie często nie potrafią zauważyć różnicy między ilością tłuszczu w tym deserze.


Wiadomo, jak z endokannabinoidów powstają silniej przeciwzapalne związki

19 lipca 2017, 12:36

Zespół z Uniwersytetu Illinois opisał kaskadę reakcji (szlak enzymatyczny), w wyniku których endokannabinoidy produkowane z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 są przekształcane w związki o silnych właściwościach przeciwzapalnych.


Jak przewidzieć popularność treści w Internecie?

19 lipca 2017, 10:39

Tytułowe pytanie zadają sobie miliony ludzi na całym świecie. Z odpowiedzią przychodzą naukowcy. Zagadnieniem tym od dwóch lat zajmuje się dr inż. Tomasz Trzciński z Wydziału Elektroniki i Technik Informacyjnych.


Niewyspani tracą zdolność pozytywnego myślenia

18 lipca 2017, 11:26

Osoby, które mają problemy ze snem, tracą zdolność pozytywnego myślenia. Eksperci podkreślają, że to objaw depresji.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy